Sok z imbiru to propozycja nie tylko dla fanów imbiru i zdrowych shotów ale też wszystkich osób, którym brakuje czasu na wyciskanie soku.
Dlaczego?
Przygotowanie tego imbirowego shota zajmuje kilka minut. Mycie wyciskarki to również pestka w porównaniu z myciem wyciskarki po wyciskaniu soku kurkumy czy zieleniny 🙂
I co ważne! Daje większego kopa niż kawa dzięki obecności gingerolu, substancji o palącym świeżym smaku 🙂
Shot z imbiru trzyma dzielnie formę przez tydzień, nie ciemnieje i nie traci smaku. Ani trochę.
PRZEPIS NA SOK Z IMBIRU
Składniki (na ok. 400ml soku):
50g kłącza świeżego imbiru
3 jabłka, twarde i soczyste
2 cytryny
opcjonalnie zmielone ziarenka z 2 strączków kardamonu
JAK ZROBIĆ SHOT Z IMBIRU?
Umyj jabłka i imbir, a cytryny obierz ze skórki.
Pokrój składniki na kawałki i wyciśnij z nich sok wkładając je do wyciskarki na przemian (dzięki temu wyciskarka sprawniej będzie wyciskała sok)
Przelej do butelki i przechowuj w lodówce max. tydzień.
Warto poszukać twardych i soczystych jabłek na sok. Jeśli takich nie masz, wówczas konsystencja soku będzie bardziej przypominała mus i popularny sok Kubuś 🙂